Selamat Datang
VISI
MENJADI KANTIN YANG
CEMERLANG DARI SEGI KEBERSIHAN, KESELAMATAN DAN KECERIAAN PADA TAHUN 2017.
MISI
MENJADI
SUASANA TEMPAT MAKAN YANG BERSIH, SELAMAT DAN CERIA KE ARAH MELAHIRKAN PELAJAR
YANG SIHAT DAN CERGAS.
OBJEKTIF:
1. MEMPERTINGKATKAN
KUALITI DAN KUANTITI MAKANAN.
2. MEMPERTINGKATKAN
KUALITI SEMASA PENYEDIAAN, PENYAJIAN DAN PENYIMPANAN MAKANAN DALAM KEADAAN
BERSIH DAN SELAMAT.
3. MEMPERTINGKATKAN PENGURUSAN KANTIN DALAM KEADAAN BERSIH,
SELAMAT DAN CERIA.
4. MENYEDIAKAN
SUASANA TEMPAT MAKAN YANG BERSIH, SELAMAT DAN CERIA.
5. MEWUJUDKAN
HUBUNGAN DUA HALA ANTARA PENGURUSAN SEKOLAH DENGAN PENGUSAHA KANTIN DALAM USAHA
MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN YANG TERBAIK.
MATLAMAT PENGURUSAN KANTIN SEKOLAH
SMK HUTAN MELINTANG
1. MENJADIKAN
SMK HUTAN MELINTANG SEBAGAI INSTITUSI PENDIDIKAN YANG MEMPUNYAI KANTIN YANG
CERIA, BERKUALITI, DAN MESRA PELANGGAN.
2. MEMBINA
PERLAKUAN AMALAN KEBERSIHAN SEBAGAI BUDAYA HIDUP YANG BERTERUSAN DALAM
MENJALANI HIDUP SEHARIAN DI KALANGAN WARGA SEKOLAH.
3. MENINGKATKN
KEPERHATINAN WARGA SEKOLAH TERHADAP KANTIN SEKOLAH.
4. MEWUJUDKAN
KANTIN SEKOLAH YANG KONDUSIF.
5. MEMUPUK
SEMANGAT KEPUNYAAN SERTA KETERSEDIAAN BERTOLENRANSI DENGAN PIHAK KANTIN UNTUK
MENCAPAI MATLAMAT AMALAN MESRA KANTIN.
6. MEMBENTUK
SAHSIAH DAN DISIPLIN PELAJAR YANG SENTIASA MEMATUHI PERATURAN SEKOLAH DAN
KANTIN SEKOLAH.
CARTA
GANNT AKTIVITI KANTIN SEKOLAH 2014
BIL
|
AKTIVITI
|
J
|
F
|
M
|
A
|
M
|
J
|
J
|
O
|
S
|
O
|
N
|
1.
|
Mesyuarat
Jawatankuasa Kantin
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
|||||||
2.
|
Program
3C ( cekap, cepat dan ceria )
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
3.
|
Meningkatkan
tahap kebersihan kantin
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
4.
|
Program
Amalan Hidup Sihat
|
⁄
|
⁄
|
|||||||||
5.
|
Sayangi
harta benda sekolah
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
|||||||
6.
|
Aktiviti
Keceriaan Kantin
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
⁄
|
JAWATANKUASA KANTIN
SEKOLAH 2014
Pengerusi
|
: Hj Hod Bin Yahaya AMN
Pengetua Cemerlang
|
Timbalan Pengerusi
|
: En. Santha Moorthy A/l Thatha
PK HEM
|
Naib Pengerusi
|
: 1. Tn
Hj Abdul Rahim Bin Ahmad
PK Pentadbiran
2. En Mahzani Bin Amir
PK KOKO
3. Tn Hj Hassan Bin Hussin
PK Petang
|
Setiausaha
|
: Pn Zaleha Binti Halimi
|
Naib Setiausaha
|
: Pn. Hajjah Salmah Bin Che Rus
|
AJK
|
:
En. Mohd Yunus Bin Mohamed Basri (YDP PIBG)
Pn.Umah Devi a/p Murugan
Pn. Masfupah Binti Hj Sayuti
En. Devasahayam a/l Munisamy
Pn. Rozawati Bin Yahaya
Pn See Khar Hoon
|
AKTIVITI JK KANTIN 2014
AKTIVITI
|
TOV
|
SASARAN
|
PENCAPAIAN SEBENAR
|
PELAN TINDAKAN
|
1. Program
3C
( cekap, cepat dan
ceria )
|
- 85
% amalan 3C dapat di capai pada akhir tahun lepas
|
-
Pengusaha dan pekerja kantin
|
- JK
kantin melakukan pemantauan
|
|
2. Meningkatkan
tahap kebersihan kantin
|
-
80 % -90 % markah dicapai berdasarkan laporan
kendiri kantin
|
-
Pengusaha dan pekerja kantin
-
Pelajar
-
JK Kantin
|
- JK
Kantin melakukan pemantauan tahap kebersihan kantin melalui laporan kendiri
kantin pada setiap hari.
|
|
3. Program
Amalan Hidup Sihat
|
- 90
% amalan hidup sihat dapat dicapai
|
-
Pengusaha
dan pekerja kantin
-
JK Kantin
-
Warga SHUMEL
|
-
Pengusaha kantin menyediakan menu / makanan
yang sihat
-
Ceramah amalan hidup sihat, cara mencuci
tangan dengan betul.Menampal poster kesihatan
|
|
4. Sayangi
harta benda sekolah
|
- 30
% perabot kantin rosak
|
-
Pelajar
-
Pengusaha dan pekerja kantin
- JK Kantin
|
-
|
-
guru bertugas mingguan memantau dan membuat laporan
|
5. Keceriaan
Kantin
|
- 70
% keceriaan yang sedia ada
|
-
Pelajar
-
Pengusaha dan pekerja kantin
-
JK Kantin
|
-
Mengemaskini papan kenyataan
-
Menghias meja guru dan pelajar
-
Mengemaskini dan menghias ruang penyediaan
makanan
|
|
6. Pertandingan
Anugerah Kantin Bersih, Selamat dan Sihat Peringkat Negeri
|
- Tempat
Ketiga Peringkat Daerah 2012
|
-
Pengusaha
dan pekerja kantin
-
JK Kantin
-
Warga SHUMEL
|
-
Menyediakan kertas kerja
-
Mengadakan Mesyuarat JK Pelaksana
-
Menjalankan aktiviti yang dirancang
-
Memantau aktiviti yang dilaksanakan
-
Menyediakan laporan aktiviti yang dilaksanakan
|
AKTIVITI JK KANTIN 2013
AKTIVITI
|
TOV
|
SASARAN
|
PENCAPAIAN SEBENAR
|
PELAN TINDAKAN
|
1. Program
3C
( cekap, cepat dan
ceria )
|
- 75
% amalan 3C dapat di capai pada akhir tahun lepas.
|
-
Pengusaha dan pekerja kantin
|
- JK
kantin melakukan pemantauan.
|
|
2. Meningkatkan
tahap kebersihan kantin
|
-
75 % -80 % markah dicapai berdasarkan laporan
kendiri kantin
|
-
Pengusaha dan pekerja kantin
-
Pelajar
-
JK Kantin
|
- JK
Kantin melakukan pemantauan tahap kebersihan kantin melalui laporan kendiri
kantin pada setiap hari.
|
|
3. Program
Amalan Hidup Sihat
|
- 80
% amalan hidup sihat dapat dicapai
|
-
Pengusaha
dan pekerja kantin
-
JK Kantin
-
Warga SHUMEL
|
-
Pengusaha kantin menyediakan menu / makanan
yang sihat
-
Ceramah amalan hidup sihat, cara mencuci
tangan dengan betul.
-
Menampal poster kesihatan
|
|
4. Sayangi
harta benda sekolah
|
- 40
% perabot kantin rosak
|
-
Pelajar
-
Pengusaha dan pekerja kantin
- JK Kantin
|
-
|
-
guru bertugas mingguan memantau dan membuat laporan
|
5. Keceriaan
Kantin
|
- 60
% keceriaan yang sedia ada
|
-
Pelajar
-
Pengusaha dan pekerja kantin
-
JK Kantin
|
-
Mengemaskini papan kenyataan
-
Menghias meja guru dan pelajar
-
Mengemaskini dan menghias ruang penyediaan
makanan
|
Disediakan oleh,
_________________________
( PUAN ZALEHA
BINTI HALIMI )
SETIAUSAHA KANTIN 2014
AKTIVITI JK KANTIN 2014
BIDANG
|
AKTIVITI
|
TOV
|
SASARAN
|
PENCAPAIAN SEBENAR
|
PELAN TINDAKAN
|
Kantin
|
6. Program
3C
( cekap, cepat dan ceria )
|
- 85
% amalan 3C dapat di capai pada akhir tahun
|
Pengusaha dan pekerja kantin
|
- AJK
kantin melakukan pemantauan dan membuat laporan
|
|
7. Meningkatkan
kebersihan kantin
|
Pengusaha dan pekerja kantin
Pelajar
AJK Kantin
|
- AJK
Kantin melakukan pemantauan tahap kebersihan kantin melalui laporan kendiri
kantin
|
|||
8. Program
Amalan Hidup Sihat
|
- 90
% amalan hidup sihat dapat dicapai
|
Pengusaha dan pekerja kantin
AJK
Warga SHUMEL
|
-
Pengusaha kantin menyediakan menu / makanan
yang sihat
-
Ceramah amalan hidup sihat
|
||
9. Sayangi
harta benda sekolah
|
- 30
% perabot kantin rosak
|
Pelajar
Pengusaha dan pekerja kantin
AJK Kantin
|
-
|
-
guru bertugas mingguan memantau dan membuat laporan
|
Disediakan oleh,
_________________________
( PUAN ZALEHA
BINTI HALIMI )
S/U KANTIN
2014
.
BIDANG
|
AKTIVITI
|
TOV
|
SASARAN
|
PENCAPAIAN SEBENAR
|
PELAN TINDAKAN
|
Kantin
|
10.
Program 3C
( cekap, cepat dan ceria )
|
- 85
% amalan 3C dapat di capai pada akhir tahun
|
Pengusaha dan pekerja kantin
|
- AJK
kantin melakukan pemantauan dan membuat laporan
|
|
11.Meningkatkan
kebersihan kantin
|
Pengusaha dan pekerja kantin
Pelajar
AJK Kantin
|
- AJK
Kantin melakukan pemantauan tahap kebersihan kantin melalui laporan kendiri
kantin
|
|||
12.Program
Amalan Hidup Sihat
|
- 90
% amalan hidup sihat dapat dicapai
|
Pengusaha dan pekerja kantin
AJK
Warga SHUMEL
|
-
Pengusaha kantin menyediakan menu / makanan
yang sihat
-
Ceramah amalan hidup sihat
|
||
13.Sayangi
harta benda sekolah
|
- 30
% perabot kantin rosak
|
Pelajar
Pengusaha dan pekerja kantin
AJK Kantin
|
-
|
-
guru bertugas mingguan memantau dan membuat laporan
|
Disediakan oleh,
_________________________
( PUAN ZALEHA
BINTI HALIMI )
S/U KANTIN
2014
PELAN TAKTIKAL (TAHUN 2013-2017)
BIDANG PENGURUSAN HEM : UNIT PENGURUSAN KANTIN
Bil.
|
Program
|
Objektif
|
Tanggungjawab
|
Tempoh
|
Kos / Sumber
|
TOV
2012
|
OTRI
2013
|
OTR2
2014
|
OTR3
2015
|
OTR4
2016
|
ETR
2017
|
Petunjuk Pencapaian (KPI)
|
1.
|
Meningkatkan tahap kebersihan kantin.
|
1) Meningkatkan tahap kebersihan dan keselesaan kantin
dari sudut fizikal dan makanan
|
GPK HEM
Setiausaha
Kantin sekolah
Pengusaha
Kantin
|
Jan-Dis
|
-
|
75%
|
80%
|
85%
|
90 %
|
95%
|
100%
|
Tahap kebersihan kantin dari pemantauan
Tiada pelajar mengalami simptom
keracunan
|
2.
|
Meningkatkan tahap keceriaan kantin
|
1) Meningkatkan keceriaan dan keselesaan di kantin
2) Menyemai sikap
bertanggung-jawab murid terhadap aset kantin dan tidak merosakkan kemudahan
yang terdapat di kantin.
|
GPK HEM
Setiausaha
Kantin sekolah
Pengusaha
Kantin
|
Jan-Dis
|
RM 300 - Bergantung kepada kerjasama antara guru dan
pengusaha kantin
|
70%
|
75%
|
80%
|
85%
|
90%
|
100%
|
Kurang aduan dari pengusaha kantin tentang kerosakan
kemudahan yang disediakan.
|
3.
|
Laporan Kendiri Kantin
|
a) Meningkatkan
tahap kebersihan persekitaran kantin
b) Meningkatkan
tahap kualiti makanan dan minuman yang dijual
c) Memastikan pengusaha dan pekerja kantin mengikut
piawaian yang telah ditetapkan oleh Jabatan Pendidikan dalam mengendalikan kantin.
|
GPK HEM
Setiausaha
Kantin sekolah
Pengusaha
Kantin
|
Jan- nov
|
Tiada
|
75%
|
80%
|
85%
|
90 %
|
95%
|
100%
|
Pemantauan berdasarkan laporan
kendiri kantin yang dilakukan oleh pengusaha kantin
|
PELAN
STRATEGIK JAWATANKUASA KANTIN SEKOLAH ( 2013-2017)
ISU
|
MASALAH
|
MATLAMAT
|
STRATEGI INDIKATOR PENCAPAIAN
|
INDIKATOR PENCAPAIAN
|
|||
Pengurusan
kantin kurang memuaskan
|
|
Meningkatkan mutu
perkhidmatan menjelang 2017.
Memastikan menu dapat disediakan
seperti yang dipaparkan.
Mempertingkatkan kualiti
kebersihan kantin.
Memastikan kualiti makanan
setanding dengan harga.
Harga makanan selaras dengan
pasaran
Menceriakan kawasan kantin
|
|
|
ANALISIS
SWOT JAWATANKUASA KANTIN SEKOLAH ( 2013-2017)
KELEMAHAN
( Strength-S )
|
KELEMAHAN
( Weakness-W )
|
||
|
|
||
PELUANG
( Opporttunities-O )
|
ANCAMAN
( Threat-T )
|
||
|
terima kasih cikgu, saya mohon halal copy bahan yang dimuatnaik
ReplyDeleteTahniah. Saya mohon guna bahan yang dimuatnaik. Syukran Jazilan
ReplyDeleteTahniah. Saya mohon share bahan yang dimuatnaik. Semoga terus gemilang.
ReplyDelete